2022

MCHAP

Ye House

Cazú Zegers

Valdivia, Chile

February 2018

PRIMARY AUTHOR

Cazú Zegers

CONTRIBUTING AUTHOR

Hsü-Rudolphy

CLIENT

José Manuel Godoy Machado

PHOTOGRAPHER

Marcos Zegers Larraín

OBJECTIVE

During the start of the millennium a way of naming projects arose for Cazú Zegers. It came from the alphabet; it is the alphabet of the poetic word and with this a series of houses would gain their form from the abstract synthesis of a letter. Each "letter house" has a unique dialogue with the landscape and in this case Ye House, representing the letter "Y" was able to dialogue with the client's family needs. It is a low-budget house, so it is thought of as a simple volume, worked in a mono material for walls and roofs, a pine fuselage treated and primed with black algifol, to give it a dark tone, which contrasts very well with the surrounding landscape. Inside a very light color is used, which makes the counterpoint with the outside and gives it lightness when living. This is achieved by lining the floors, walls and ceilings in eucalyptus cladding. Timber is the material for the twenty-first century, so it was fundamental to this project and a sustainable solution to the house.

CONTEXT

The architectural response is the creation of 3 volumes in the arrangement of the letter Y, articulated by the access. The main pavilion for the couple is placed parallel to the river, then a second volume to receive each other's children and their friends, placed slightly inclined, to accommodate the width of the land and control the length of the building. Both pavilions are articulated through the access -which is at the same time a window on the Cayumapu River- from which the third architectural body that makes up the parking lot emerges, a very important place for the homeowner, lover of motorcycles, cars and receiving friends. Which is why the parking lot is at the same time an extension of the access terrace. The simple volume of the house, discreet on the landscape, so that the landscape is the protagonist in this dialogue with architecture. It achieves its complexity by means of a double diagonalization of the volumes, on the one hand the roofs are diagonalized at their ends and on the other the vertical ends are diagonalized in a descending way. This simple gesture can be read from inside, giving volume and texture to the space.

PERFORMANCE

Casa Ye had such a virtuous result in dialogue with its surroundings and the solution for the architectural interior program that the project initially thought for a weekend home turned into the couple’s main house. The small Y shaped pavilion lays in the territory with a "low tech" ambition or as Cazú Zegers manifests a "slight and precarious way", finding value in how its shape is drawn as another element in the natural habitat, as a respectful being. The project's expectations were able to be met and further accomplished since the client was reflected in such a precise way in this house that it was able to turn into a home for them, migrating to this location.