2022

MCHAP

Valois Housing Building

Jose Cubilla

Asuncion, Paraguay

March 2021

PRIMARY AUTHOR

Jose Eduardo Cubilla Lopez

CONTRIBUTING AUTHOR

Mauricio Rojas Barrail, Dahiana Nuñez, Camila Caffarena, Jorge Noreña

CLIENT

Maria de La Paz Peña Nieto

PHOTOGRAPHER

Luis Ayala

OBJECTIVE

The construction is true and honest and implements rammed earth as a basic tectonic. The idea is to propose this construction system, usually perceived as rural or vernacular, as an urban possibility. The design proposes new possibilities of inhabiting, understanding the climatic complexities of the subtropics, and attending to specific pertinent socio-cultural characteristics, where we recognize the importance of the participation and collaboration of artisans and masters who are knowledgeable about the technique.

CONTEXT

The rammed-earth structure is detached from the property line with an open and ventilated gallery covered with a metal mesh that acts as a green veil and light filter. Various species of native plants climb and make this natural protection possible. In addition to giving flowers and aromas to the neighborhood, it protects the building from the sun and rain. An attractive shaded intermediate space is created. These well-ventilated spaces enable a more favorable light towards the Northeast for everyday activities.

One of the main objectives was to generate the most negligible impact in a traditional Asuncion neighborhood.

PERFORMANCE

The building layout has a central earth-box with punched windows perforating the facade. A generous setback gives the neighborhood a public space as a cordial gesture. The apartments, separated by a block of stairs, culminate in a terrace that allows a glimpse of the neighborhood, the sky, the Chaco landscape, and the Paraguay River.

The rammed-earth structure is detached from the property line with an open and ventilated gallery covered with a metal mesh that acts as a green veil and light filter. Various species of native plants climb and make this natural protection possible. In addition to giving flowers and aromas to the neighborhood, it protects the building from the sun and rain. An attractive shaded intermediate space is created. These well-ventilated spaces enable a more favorable light towards the Northeast for everyday activities.

One of the main objectives was to generate the most negligible impact in a traditional Asuncion neighborhood.