2022

MCHAP

Tamboré Jaguariúna Complex

FGMF

Jaguariúna, Brazil

January 2019

PRIMARY AUTHOR

Fernando Forte, Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcodes Ferraz

CONTRIBUTING AUTHOR

Ana Paula Barbosa, Carmem Procópio, Carolina Matsumoto, Fabiana Kalaigian, Flávia Theodorovitz, Fernanda Silva, Frederico Branco, Gabriel Mota, Gabriela Eberhardt, Joel Bages, Juliana Fernandes, Juliana Nohara, Luciana Bacin, Luiza Leptich, Mirella Fochi, Nara Diniz, Otávio Araújo Costa, Pedro Ocanhas, Rafael Colombo, Rodrigo de Moura, Rodrigo Oliveira, Sonia Gouveia, Victor Lucena, Vera Silva

CLIENT

Brookfield Incorporações

PHOTOGRAPHER

Rafaela Netto

OBJECTIVE

The main objective of this project was the creation of a complete structure of sport and leisure for the city of Jaguariúna with a building that was related to the surroundings, with the land, with the incredible views, and that housed the various functions that coexist in it.

The building is composed of three linear and non-parallel blocks, implanted in the average dimension of the land, with reinforced concrete structure and closure predominantly in glass. Metallic shading brises were carefully placed on the faces of increased sunstroke. These three main blocks organize the main program of the complex, composed of ballroom and support, kids space, access hall, gym, changing rooms and spa, as well as several living and events spaces. On the roof of these volumes is the games room, and the access of the complex, which is made by a light staircase, through which you reach the top of the building, and you can see the beautiful lake. All other spaces are below street level, with greater privacy, in contact with the land and access to the lake. Many of the spaces are opened, only covered and semi-protected, possible solution due to the hot weather of the region.
A large metal cover with wooden lining shades and protects the upper floor from the rain. For those who look from the street, it is the only element that stands out. Seen from the other side, it gives the appearance of grandeur to the complex in contrast to the surrounding vegetation.

CONTEXT

In a hot weather city in Brazil, the Tamboré Jaguariúna Complex was designed as a big structure for the sport and leisure of the city, integrated into the lush surrounding nature.
The land, narrow and long, slightly downhill and with its largest face ending in a lake, was decisive in this construction. The building is both landscape and support for users to enjoy the lake views and vegetation.
The natural unevenness of the land provided this curious implantation of the building. For those who arrive from the street, it is landscape, just a built topography, a slight elevation of the garden that holds the main access of the building half level above, from where the lake view and the surrounding area is unveiled. For those who see the whole of the lake, it is a building, a great construction that houses all the programs of coexistence, sport and health.
The various activities are arranged linearly according to the characteristics of the land and its sectorization is clear – the building at the center separates the water sports area from the sports courts area and the communication between the various is a walking or running track.
This way the building is still a connecting element. It connects the street to the lower part of the lot, the path to the lake - with its decks that allow closer contact with the water - and the various sports activities and houses in its central core spaces of meeting the most diverse users.

PERFORMANCE

The Tamboré Jaguariúna Complex was developed with the aim of transforming itself into a hub of sports and leisure activities for the city, a meeting place for parties and events. Since its inauguration these activities have developed in an amazing way, with intensive use of all its facilities.
The existence of this new structure has modified the behavior of the population living there and encouraged healthier practices and the replacement of the car by the bicycle whenever the distances of the routes allow.
The lake, once abandoned, had its use resumed and is currently the focal point of all the views of the complex. The vegetation of the land, quite degraded, was recovered through a careful reforestation program and is currently an area widely used by people.
The lack of physical separation between the building and the street, transforming the complex into an extension of the public space, where all activities are lawful, caused users to appropriate all spaces, taking care and keeping it in perfect condition.
At last, the intense use of the various opened and covered spaces– shaded and transition spaces between inside and outside, which include various activities of recreation, coexistence, games and events, without walls, grids or walls, made possible by the pleasant climate of the region - has positively surprised.