2022

MCHAP

Superi 3226 Housing

Alonso&Crippa

Buenos Aires, Argentina

January 2019

PRIMARY AUTHOR

Mariano Alonso and Ludmila Crippa

CONTRIBUTING AUTHOR

Agustin Azar, Marcelo Mulet, Pablo Galicer, Ricardo Rodriguez Prado

CLIENT

Carlos E. Crippa

PHOTOGRAPHER

Javier Agustin Rojas

OBJECTIVE

The project groups six houses in a building that behaves in a hybrid way, varying its organization vertically. The first two levels behave as a compact building and the upper levels splits in two blocks separated by a patio.
The public circulation is compacted around the elevator block to define a public patio on the second level topped by a tree that qualifies and articulates the living space between neighbors.
This organization distinguishes two types of homes which have as a common factor a private expansion that occupies a third of the total area of ​​each unit, leading to open-air activities.
The two larger units occupy the lower levels and are arranged longitudinally, expanding their views outwards, proposing a promenade with deep perspectives. In these units, the relationship between interior and exterior spaces is continuous and horizontal.
The four smaller units occupy the three upper levels, developing vertically. These houses recover the use of the terraces as open-air spaces in relation to the treetops and the urban landscape.

CONTEXT

The building is located in the city of Buenos Aires, on a plot of typical width and short length (8.66 m front by 20 m deep), in the neighborhood of Coghlan, which is characterized by predominantly low-density residential use. The project is framed in a urban regulation (R2b1) that has been modified by the new urban code of buenos aires (2019) which allowed a greater volume of the building (m3) in relation to its surface (m2). This led to taking the void as a research topic of the project, negotiating the relationship between mass and void in the building through operations that allow light and air to be brought into the interior.

PERFORMANCE

The metal envelope of variable compactness regulates the exchanges between interior and exterior, modifying its performance according to the light conditions, the shadows of the trees and the action of its occupants.
On the lower levels, closer to the street, the envelope thickens, distinguishing a series of layers that regulate contact with the outside: a first layer of mobile sun shades regulate solar incidence, privacy and security, a second layer made up of vegetation forms an interior landscape, and finally an aluminum window.
On the upper floors, these layers are compacted to a thickness of 15 cm. The technology of the envelope allows the sun shades and windows to be completely opened, turning the interior into a semi-exterior space.