2022

MCHAP

Sucre apartment building

Ana Smud

Buenos Aires, Argentina

March 2020

PRIMARY AUTHOR

Ana Smud , Alberto Smud

CONTRIBUTING AUTHOR

architecture team : Florencia Lopez Iriquin, Liliana Schraier, Pilar Esnagola, Sasha Molczadzki, Camila Jalife, Fernando Primuchi. Illumination : Pablo Pizzaro. Equipment : Gentili , Graphic Desing : Nicolas Smud

CLIENT

Casa Sucre SRL

PHOTOGRAPHER

Javier Agustin Rojas

OBJECTIVE

The project was thought from three central axes: the relationship between meeting spaces and rest spaces, the link between experiences in covered spaces and traditionally open areas, and finally the possible gradual dialogues between the transparency and opacity generated in the facade of the building, with a deep outcome inside.
The floor plan of the building consists of two apartments per floor. In them, the meeting spaces (integrated living room and kitchen) were designed towards the front, while the quiet part of the building was used for the bedrooms. The design of the floor plan, not only in its distribution but also in the allocation of size to each space, enhances shared experiences and encourages new ways of building intimacy.
The living room of each apartment takes the full width of the unit and is linked to a carpentry that allows the fusion with the balcony, building a new transitional space between the open and the covered, between the outside and the inside.
As It was essential to guarantee the comfort conditions of the home, both spatially and thermally, on the front of the building (northeast) we designed a series of tensioned fabric sliding shutters to guarantee the thermal stability of the building and minimize energy consumption.
The façade of the building, then, accompanies this transitional process: the sliding panels, while collaborating with thermal and light control, acoustic absorption and energy saving, generate -throughout the day- different dialogues between those who inhabit the house and the environment that contains it.

CONTEXT

The project is located in Belgrano, a residential neighborhood in the city of Buenos Aires. In the recent years the neighborhood has undergone a significant growth in the development of buildings, restaurants and commercial stores, with a very dissimilar architecture and without a common identity. The context, then, called us to think of a building as neutral as possible, simple and quiet, achieving privacy for those who live in it and projecting visual tranquility to the outside.
The building is located in a special block: in front of it, the city regulations prevent high-rise projects from being built, so the building is guaranteed a significant relationship with natural light, with the environment and with views of parks, trees and the city.
Regarding the morphology of the project, we thought of a six-story building, accommodating its height and front setbacks according to the pre-existing neighbors of the block, achieving visual and morphological continuity with the environment.
In the neighborhood are the most important parks of the city of Buenos Aires, where people carry out sports and recreational activities. This peculiarity allowed us to think of a building that would not have the amenities that are generally present today (gyms, activity rooms), focusing on the creation of spacious apartments for family gatherings and to enable the parks as an extension of the building. In this sense, architectural decisions such as the design of the façade were central in addressing the dialogue between the building and an extremely valuable exterior for the inhabitants.

PERFORMANCE

The particular design of the spaces of each apartment (the amplitude and plasticity of the common area, synthesis of the living room and the kitchen, and the disposition of the rooms towards a quieter area, with smaller dimensions) generated different outcomes: the common area of each apartment was interpreted and inhabited in unique ways, intended for specific uses and experiences related to each family. Some of them have delimited in a more classic way the kitchen area and the living room area with furniture that act as a separator, others have merged the spaces and destinated them for recreational experiences and family gatherings. Simultaneously with the creation of new forms of family ties as a product of the common space, the rooms have been destined mainly for rest. The rest of the experiences of the inhabitants have been mobilized to the common area, allowing contemporary relationships between the intimacy of each inhabitant and intersubjective experiences.
The characteristics of the balcony and the façade also allowed unprecedented uses: by opening the balcony's carpentry in its entirety, the exterior space is integrated into the interior space, making the apartment significantly larger without losing privacy. The panels remain closed most of the time as they filter and soften the light, allowing privacy and generating comfort at a thermal level. This active use of the panels consolidates the façade, generating visual homogeneity during the day. And, as night falls, creating particular figures from the unique use of light in each department.