2022

MCHAP

Quincho de Los Gauchos

Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

Los Cardales, Argentina

January 2020

PRIMARY AUTHOR

Francisco Cadau

CONTRIBUTING AUTHOR

Xavier Álvarez, Victoria Della Chiesa, Andrés Milos, Jorge Prieto

CLIENT

Ricardo Antonio Terragno

PHOTOGRAPHER

Gustavo Sosa Pinilla

OBJECTIVE

A roof with no intermediate supports and mobile enclosures allows a single space, continuous and adaptable to different conditions of use and environment.

The main roof is resolved without intermediate supports by a series of displaced parallel beams, set alternately to one side and the other, and interlocked by two beams, forming a reciprocal structure that spans 14 meters between the supports that are located on the ends. This organization delimits a wide, continuous, and flexible space that enables multiple configurations and a wide range of ways of using it.

The technology of the roof, resolved entirely in reforestation wood, constitutes an economically and environmentally sustainable solution that also, through the textures and tones of the material, favors the integration of the work with an environment of a strong wild character.

The spatial module is determined by the standard dimensions and multiples of the roof components: laminated beams and plywood panels. The latter, in addition to solving the ceiling, provide support for a roof formed in situ through successive layers of projected thermal and water-repellent insulation.

The glass and aluminum enclosures are set back from the edges of the roof, organizing galleries on the long sides that mediate the relationship between interior and exterior. These large sliding frames allow the integration of the interior with the semi-covered areas and, in this way, the unification of the entire space under the roof.

CONTEXT

A “Quincho”, covered space to prepare and eat the traditional asado with friends, for a house in a rural town in the Argentine pampas.

The Quincho and its support areas are developed as complementary and expansion spaces for an existing estate in Los Cardales, a town of rural origin in the province of Buenos Aires.

The program, based on its scale and potential number of users, is conceived as an independent and autonomous unit so as not to disturb the privacy and functioning of the dwelling. To this end, a series of support areas for the main program are contemplated:
On the one hand, a semi-covered area that connects directly with the street, acting as an independent access and vehicle parking area. At the same time, two spaces adjacent to the barbecue area are included, which incorporate the sanitary services, toilette and kitchen, and provide operational autonomy.

On the other hand, the exempt and distanced implantation, with respect to the existing building, generates exterior buffer spaces that mediate the Quincho´s relationship with the house.
Complementarily, the layout of the volume, close to a row of pine trees on the northern limit of the lot, completes the pre-existing delimitation of a central garden contained towards the front by the house, to the back by the pool and on the south side by a grove of Native species.

PERFORMANCE

The structure determines the space and the light, the partition walls limit or frame views while the beams direct the drainage and nuance the light.

Two pairs of partition walls, perpendicular to each other, solve the supports of the roof and organize the interiors and the patios that mediate between the two parts of the new program and between them and the existing house. These pieces of reinforced concrete control the sights and noises with respect to the private areas of the house and frame the perspectives from the Quincho to the garden.

The faces of the vertical walls differ in their finishes, depending on the different requirements: towards the inside they have a smooth surface, easy to clean and pleasant to the touch. On the outside, meanwhile, the finish is of a rustic type with vertical grooves in high and low relief, to favor low maintenance and an aesthetic related to the surrounding landscape of the groves.
The platforms are also made of reinforced concrete and complete the delimitation of the spaces slightly elevated from the natural terrain.

The reciprocal structure is organized from a series of longitudinal beams interlocked alternately, above and below, between two transverse main beams. This alternating arrangement of structural elements determines a double organization: it virtualizes the surface of double inverted slope that orders the runoff of the roof in the upper part and while in the lower part it generates, between the ceiling and the beams, a series of interstitial spaces that soften and color the grazing light, which from the East and West, enters through the raised ends of the roof.