2022

MCHAP

New Headquarters of Fecomércio, Sesc and Senac in Rio Grande do Sul

Estúdio 41

Porto Alegre, Brazil

June 2020

PRIMARY AUTHOR

Eron Costin, Emerson Vidigal, Fabio Faria, João Gabriel Rosa, Martin Kaufer Goic

CONTRIBUTING AUTHOR

Dario Correa Durce, Alexandre Kenji, Fernando Moleta, Moacir Zancopé Junior, Rafael Fischer

CLIENT

Fecomércio/RS Sesc Senac

PHOTOGRAPHER

Leonardo Finotti

OBJECTIVE

The project won the National Public Competition for the New Headquarters of Fecomércio, Sesc and Senac in Rio Grande do Sul.
Nature and artifice
Man transforms the environment, interferes with nature in order to produce spaces that shelter their daily activities. In this process, he causes changes, builds objects, thinks about artifices inserted in the natural environment. This intervention suggests a reflection on the relationship between nature and artifice. Thus, it proposes buildings that are at the same time: artifact and landscape, coverage and relief, shelter and open area.
It then became necessary to act on two fronts:
- Interpreting the program as the possibility of inventing a place - Fecomércio - with a strong identity for the city and the local community, thus strengthening the idea of the institution as a space for congregation, interaction and socialization of its users and employees, independently how many buildings or names of institutions are connected to it;
- Proposing that the permanence spaces of users, collaborators and the local community are protected at a higher level, preserving the idea of institutional security even being in a land with environmental weaknesses.
It was then suggested the creation of a horizontalized garage building, at an elevation of +3.00m, shaped like a “podium”, on which the main buildings rest. The proposed Coexistence Center, at +8.00m, acts as a connecting element of the built complex, as an open public space. The administrative tower is where work activities take place on open floor plans.

CONTEXT

The project is part of a 15ha plot of land north of Porto Alegre. It is a border region of the urban fabric, where the municipality of Porto Alegre meets its metropolitan region.
Based on this reality, this project is a way of interpreting this relationship between the environment and the city, between nature and artifice. In fact, an intervention the size of the Fecomércio System has the power to renew, induce and qualify its immediate surroundings. Understanding the strength of this idea, it is proposed that a good part of the designed spaces can be used, in addition to users and collaborators, by the local community.

PERFORMANCE

The workspaces are oriented in a North-South direction, in order to better enjoy the sunlight and natural light, with brise-soleils on the North façade, minimizing the use of artificial light. On the East-West facades, it is proposed to use external sun shaders in the glazed areas or small openings in the gables with an Aquapanel system, reducing the heat gain by these surfaces. The facades always have maximum air frames, allowing cross ventilation and minimizing the need for air conditioning. The green roofs of most of the buildings also act to increase the thermal inertia of the buildings, acting as insulators between the internal and external environment.
The installation of about 1000 solar panels supplies significant energy consumption in a clean way. In addition, spaces are provided for storing rainwater for use in maintenance and irrigation. The implementation of a bike rack with a changing room for cyclists encourages the use of this mode of transport by users of the building, which has Aqua environmental certification.
To ensure the execution of the work in a timely manner and to avoid waste in construction, the use of prefabricated concrete structures was proposed. The modular construction also allows the building to be adaptable over time. The Coexistence Center is a special case, with a steel lattice structure, a 30-meter cantilever and a 70-meter central span.