2022

MCHAP

Mirador House

Rama estudio

Quito, Ecuador

January 2021

PRIMARY AUTHOR

Carla Chávez, Felipe Donoso, Carolina Rodas

CONTRIBUTING AUTHOR

Ing. Pedro Ospina Larrea, Hierro Hogar, Jefferson Pérez, LopezMetalworks, FALCO

CLIENT

Carlos Moncayo

PHOTOGRAPHER

JAG Studio

OBJECTIVE

The new piece is manufactured and installed quickly while the intervention in the existing building is prompt and efficient.

A system of metal channels supported by two porticoes is proposed. These channels work as the structure for both the floor and the roof which is thermally insulated and allows for vegetation to grow. This structure requires a minimal foundation, which allows almost no soil disturbance and very little time for its manufacturing and assembly.
The three openings of this structure are covered with tempered glass. Floor and ceiling elements frame the view and allow the nature of the environment to surround the space. The existing vegetation generates enough privacy to maintain transparency around the entire perimeter.
The walls of the front façade of the existing construction are eliminated to link it to the new construction. This wall is replaced with a series of regular plywood modules that run from end to end to generate storage, decorative surfaces, as well as a permeable and semi-transparent screen towards the bedrooms. Five sliding plywood panels are installed at the front of this furniture and can be placed wherever the users need them.
A single piece of furniture is placed in the center of the new space. Towards the living room, this piece of furniture is a metal element that contains storage space and a module in which the stove and the television are embedded. Towards the dining room, this element contains the kitchen while the material changes to plywood paneling and stainless-steel surfaces.

CONTEXT

In 2020, during the global Covid-19 pandemic, many families re-evaluated their way of living. The owners of this house maintained a “nomadic” lifestyle so their stays in Ecuador were short and sporadic. The space they inhabited during these visits was a small 65m2 suite, in which they had a room with a full bathroom and a multifunctional space that included a "bedroom" for their two daughters. After the lockdown, the family decided that their stays should be longer and that the space should better allow them to perform their daily activities.

The specific request was to expand their existing house for social areas, include comfortable and independent bedrooms for the daughters, and take advantage of the view of the site. As a special requirement, the work had to start immediately and had to be built in no more than three months.
"We thought about an industrially prefabricated piece that blends well with the environment and subtly sits on the ground, attaching itself to the existing construction."

The natural environment is understood as an envelope of the building which is placed over the slope overlooking the valley. There is no soil disturbance nor vegetation degradation.

PERFORMANCE

The central piece of furniture allows the family a fluid and continuous circulation throughout the space, and for all the installations to be centralized inside this piece.
Regarding the intervention in the existing construction, the bedrooms and bathroom are configured by light paneling made of plywood and metal sheets. This paneling contains thermal acoustic insulation to improve comfort in bedrooms and bathrooms. Within these areas, there is placed a single piece of furniture that contains a desk, storage space, and a murphy bed to take advantage of the internal space of the bedrooms.
The rooms flexible characteristics allow their daughters to have extra space by lifting their beds and integrating the room to the rest of the house by opening the metal doors. Also, the metal doors work as a magnets board giving the possibility to custom them by the users.

The house has an underfloor heating system to maintain comfortable temperatures without sacrificing the transparency of the facades.

The work was completed in three months and was ready to be inhabited. No vegetation was damaged, and no material was wasted. All material that could be reused from the demolition of the façade was sorted for later usage and the rubble was used to improve the ground in areas surrounding the building. Doors and windows were also carefully stored. The house has a septic tank for wastewater, which makes it independent from the sewage system, and a stormwater system that improves the drainage of rainwater in the surroundings.