2022

MCHAP

Glasshouse

Max Núñez Arquitectos

Santiago, Chile

July 2018

PRIMARY AUTHOR

Max Núñez

CONTRIBUTING AUTHOR

Carlos Rosas, Juan Grimm, Osvaldo Peñaloza, Interdesign

CLIENT

Tomás Müller Sprout

PHOTOGRAPHER

Roland Halbe

OBJECTIVE

The exterior nature of the park and the interior nature of the space -both equally artificial- are detached by different glass surfaces. An extra clear glass perimeter defines a square-shaped floor and at a level raised 50 centimeters above the park. These four transparent faces allow observing the glasshouse interior, turning it into a huge window display towards the park. The tropical plants level is 70 centimeters below the park, accentuating the difference between the external and the interior environments. An accessible perimeter mediates between these two situations and serves as an observation platform.

CONTEXT

The project is located inside a private park south of Santiago, established in the late 80’s with mostly introduced species. Almost 30 years later, the park has large trees -among them American oaks, peppers, palms, ginkgos trees, linden trees- some over 20 meters high. Within this already consolidated landscape, a controlled environment of 120 square-meters is designed for tropical plants.

PERFORMANCE

Covering this first volume are two translucent vaults, formed by glass blocks of 19x19x9 centimeters. The curved geometry of the vaults allows a 6 meters interior height, allowing small plants and palm trees to grow under it while receiving a light attenuated by the glass block ceiling.

The entire structure is solved with the minimum supports, through galvanized steel beams and pillars, with its elements organized to emphasize the pavilion’s symmetry and abstraction.