2022

MCHAP

FOUR SKIES

VOID STUDIO

Tulum, Mexico

May 2021

PRIMARY AUTHOR

Joel Armando Martinez Valdez, Luisa Fernanda Rodríguez Uranga

CONTRIBUTING AUTHOR

Gabriela Sisniega, Victor Gurrola

CLIENT

Yessica del Carmen Ordaz Ramón

PHOTOGRAPHER

Zaickz.Moz

OBJECTIVE

Along with achieving clear transitions between interior and exterior, the objective was to achieve a type of independence and privacy that wouldn’t require walls entrenching the residents on a development cut in four.
With the idea of experimenting views and natural conditions as plainly as it could be, Cuatro Cielos was built with local materials: chukum stucco for the floors, walls and pools, limestone –collected from the same digging– as gravel and exterior coating, Maculí Wood and jiles fences. This selection, apart from involving the use of local and traditional techniques, has the merit of giving the buildings good resistance for the site conditions: jungle, saltpeter, lots of sun and humidity.

CONTEXT

Aesthetically, the natural character of local materials pay tribute to the beauty of Tulum’s jungles and beaches, and it exploits the impact of sunlight on its surfaces, turning out in colors, textures and entire atmospheres that change according to the hour of the day and the season of the year.

PERFORMANCE

For us it was important not only to link the inhabitant to the environment but also to encourage the interpersonal connections. For this reason, the apartments are intertwined and let the presence of the others be perceived in places like the crossing passageways, bridges, and the matched angles.