2022

MCHAP

YPY 1731

ARQTIPO

SAN MARTIN, Argentina

April 2021

PRIMARY AUTHOR

DIEGO ACETO - DARIO LITVINOFF

CONTRIBUTING AUTHOR

LUCAS GORROÑO, MARIA CECILIA GIMENEZ, DAIANA BENITEZ, GERMAN CAPIELLO, CATARINA STARIC

CLIENT

NEICA S.R.L.

PHOTOGRAPHER

FEDERICO KULEKDJIAN

OBJECTIVE

The search to rethink the possible configurations of the architectural project, based on a material experimentation and typological mixing, is one of the practices that are developed in constant synergy and redefinition within our studio.

We believe that each intervention is an opportunity to review new technologies, enabling the development of more heterogeneous, equitable and inclusive architectures, that respond to the new ways of living, without resigning the spatial quality.

There is a search for coherence between the volumetric configuration of the building and its material resolution. In this sense, the arrangement of common brick plans generates light inputs from various gradients that manage to articulate: private and semi-public spaces, covered and uncovered uses, and finally the building itself with its residential neighborhood urban environment.

CONTEXT

The YPY 1731 building is a collective housing complex of eleven units located in the San Martin district. The project location is a typical block of purely residential use in the suburbs of the Province of Buenos Aires.

The building takes the neighborhood scale in its front and counterfront, generating a large west-facing patio, solving various common brick planes from screens, to generate gradients that respond to the different uses, private, semi-public and public of the program.

Facing a complex context, project decisions are traversed by economic conditions, which require morphological and tectonic searches for material experimentation. Projecting the interface between the maximum envelope and the construction capacity, questions us about the possibilities of generating a virtual volume that opens to all its sides.

PERFORMANCE

The program is organized on five levels in two volumes with a large main courtyard which articulates the central circulation block. Around this great central space the private uses of the houses are arranged, and towards the front and back the public ones. This central volume is composed of a system of stairs in an aligned way, with cross ventilation that manage to capture the light at different times of the day.

All the houses are combined between single and double height units from the four levels, and on the top front floor there is a three-bedroom unit with the possibility of expansion into terraces.

The structure of YPY 1731 is materialized in reinforced concrete with different planes hatched in common brick, which surround the semi-public and private sectors of the building. These screens sift natural lighting and generate privacy gradients. At the same time the incorporation of spatial searches from the material configuration is experienced.

These hatched planes are arranged to cover the dividing walls, and achieve different levels of privacy, luminosity and opacity. Inside, neutral gray and white materials were chosen, in contrast to the reddish color of the brick. The permeability in the material and the incidence of light throughout the day modify the spatial qualities of the building and its areas.