2022

MCHAP

The Nest House

Taller Estilo Arquitectura

Mérida, Mexico

January 2020

PRIMARY AUTHOR

Víctor A. Cruz Domínguez, Iván A. Hernández Salazar, Luis A Estrada Aguilar

CONTRIBUTING AUTHOR

Silvia Eugenia Cuitún Coronado, Juan Diaz Cab, Ana Karen Domínguez Peniche, Luis Esteban Alonso Carrillo, Zahid Quintal Polanco

CLIENT

Theodore James De Long

PHOTOGRAPHER

Tamara Uribe

OBJECTIVE

The solution of the Nest house créate a dialoge in between two buildings that represent two differemt eras but have the same objective créate a unique space for the daily live of its inhabitants.
The conection in between, is an open space that allows observing and dimensioning the contemporary element completely finished in burnished grey cement and foldable glass walls. This transitional space houses a small pool and an open courtyard surrounded by a garden consisting mainly of stone elements both as walls and floors.

The large volume houses the double-height dining room, the kitchen area and one bedroom with a bathroom and an interior garden on the ground floor and a study and another bedroom with a full bathroom on the upper floor, with the logic of creating the public areas in the front part of the house and the private ones at the rear.

We take the basic elements of the space, walls, slabs and floors, and generate two adjoining load-bearing walls and a slab supported on them creating a large volume that can accommodate two floors thanks to the use of a mezzanine. The generated volume is closed at its ends following the need to create interior spaces that host the different activities of daily life.

CONTEXT

The concept and name of the project El Nido stands for nest and comes from the Latin word nidus. The term refers to the shelter that birds build with branches, straws and other elements. Just as they make their nests, the goal of this house was to achieve a refuge to be inhabited and enjoyed without major complications, creating a project of great simplicity yet of great spatial richness by using a minimal and simple palette of materials.

Casa El Nido is built on a lot of 4.70 x 26.00 meters as a response to the needs of the users to have a space where experiences and ideas are generated, weaving together a pre-existing building with a completely new one, creating a suture with an empty space, giving the new building the prominence as a great protective envelope for the inhabitants.

PERFORMANCE

Today the Nest house, receive its inhabitants and provide the refuge and peace to enjoy the Daily Life, it is respectfull with the inmediat context and also is almost anonimous to it, desn´t pretend to be loud i the block but totally oposite, it´s integrate to the traditional facades and is not until you pass the front door that you can discover the unique and grand space that was created in a minimun dimensions lot.