2016

MCHAP

VIK Wine Cellar

Smiljan Radic

Milahue, Chile

April 2014

PRIMARY AUTHOR

Smiljan Radic

CONTRIBUTING AUTHOR

Bird Air (PTFE engineers)

AUTHOR

Vik Wines Ltda.

PHOTOGRAPHER

Cristobal Palma

OBJECTIVE

The 280 m long building is partly buried in the middle of a field. The landscaping operation on its immediate environs is quite obviously to passersby. The hardest work at the winery is done with natural lighting and ventilation beneath this roof.

CONTEXT

The challenge was to implement locally crafted winemaking beyond its usual level. This complex change in the winery concept led to the building's insertion in a world ranging between industry and the landscape.

PERFORMANCE

Visitors enter the building alongside a sheet of flowing water, a series of paths around a facility built from locally collected granite. The water flows beneath the visitors' feet to cool the barrel cellar. The space between the walls containing them opens at one end towards the mountains, while the other end faces the vat room.