2018

MCHAP

Two Boxes House

Andres Remy

Nordelta, Argentina

November 2016

PRIMARY AUTHOR

Andrés Remy / REMY Arquitectos

CONTRIBUTING AUTHOR

Julieta Rafel / REMY Arquitectos (Partner Architect) Hernán Pardillos / REMY Arquitectos (Partner Architect) Juan Etala / REMY Arquitectos (Partner Architect ) Diego Siddi / REMY Arquitectos (Partner Architect ) Patricio Castagnino / REMY Arquitectos (Partner Architect ) Andrea Zoumboulis/ REMY Arquitectos (Partner Architect ) João Ortigão/ REMY Arquitectos (Project Manager) Gisela Colombo / MYOO (Interior Design)

AUTHOR

Marisa Sacco

PHOTOGRAPHER

Alejandro Peral

OBJECTIVE

The atypical functionality of the house is the result of the client’s desire to give autonomy to their kids. Therefore, kids and adult’s worlds are clearly divided. The volumes of the house can be resumed to two overlapped boxes with carefully curated openings on the front façade. Opposite to this, the back façade opens completely towards the lagoon. These boxes rest on a semi-underground level deeply anchored in the terrain. Different open terraces to overlook the distant lagoons surrounding the house where the result of this volumetric composition. The main entrance is located on the first level, the social level, and it’s accessed by a ramp. The main hall links the three levels of the house in a triple-height atrium bathed with sunlight from the enormous skylight that runs across the entire house. To the lower level, gaining access to the garden are the kid’s bedrooms. On this level is also located the spa and meeting area. On the upper level, with the best views, it’s the parent’s world. Master suite, along with a study and projection room are on this level.

CONTEXT

Far from the noise and stress of the capital, this home is located in a closed community on the outskirts of Buenos Aires. Situated next to a lagoon, this home aimed to satisfy the client needs and life style. Their profession linked to art was very important, the house had to be a piece of art, along with being functional and simple. However, the design guidelines imposed by the community, generates many restraints for the design.

PERFORMANCE

This project was a big challenge, as the most important views where at the least desirable orientation, the South. And the best orientation was towards the most public space, the street. We were able to create a dialogue between volumes, mass and openings, to allow the natural light in the house without losing privacy for it's occupants. The lower level, hidden by a green hill, reduces the apparent height of the overall construction, giving a more human scale to the project.