2018

MCHAP

PRO.CRE.AR Buenos Aires Stations Sector 10

Manteola, Sanchez Gomez, Santos, Solsona, Sallaberry, Vinson Arquitectos

Barracas, Argentina

August 2017

PRIMARY AUTHOR

Joaquín Sánchez Gómez Flora Manteola Javier Sánchez Gómez Josefina Santos Justo Solsona Carlos Sallaberry Damián Vinsón

CONTRIBUTING AUTHOR

Georgina Primo (colaborator) Alan Revale (colaborator) Federico Valverdi (colaborator)

AUTHOR

Constructora Sudamericana

PHOTOGRAPHER

Javier Agustín Rojas

OBJECTIVE

It is in this way that the central interest of the project of towers resides in the creation and rotation of its pavements, which allows to organize houses around a terrace-patio of dimensions and proportions that converts it into a central space of the unit. The terrace is the expansion, but at the same time is considered an extra environment. The living room, dining room and kitchen are naturally expanded towards it which, with two free sides and two sheltered, ensures a climatic comfort suitable for this city. So, the unit is central to the project, because a non-boxed dwelling is proposed, as a transition between an apartment and an individual dwelling. Even if they do not reach great height, the proposed towers will have, due to their formal and architectural characteristics, a strong impact on the urban landscape.

CONTEXT

Barracas is a developing neighborhood, motivated by the generation of the PRO.CRE.AR neighborhood in the vicinity of the Buenos Aires Station, in the south of the city. In total, the area is completed with 2476 social housing units, 76 commercial premises and 1090 parking spaces / garages.

PERFORMANCE

For the K typology, originally a ground-floor kiosk, and in our project a ground floor building + 3 floors, we propose a green building with an accessible garden terrace and gardened facades. There are 3 floors of 8 units of a dormitory each, and the before mentioned kiosk / bar on the ground floor. This idea arises for two reasons: on the one hand, by moving these 24 units of 1 bedroom to Building K, we asked ourselves if these apartments were not being discriminated, that is, who had not the benefits of the balcony typology. On the other hand, addressing the theme of the green garden terraces required for the BA Station PRO.CRE.AR, we think that the Towers do not approach a large green surface, and this is a way to compensate the cement of the towers and naturalize the whole with this building as an improvement of the proposed park. Therefore, to unite the same design criteria as the Towers, it is proposed to ALTERNATE the floors so that the balconies are not stacked and have the MOVEMENT, floor to floor, that they have.