2016

MCHAP

National Emergencies Bureau Headquarters

Teodaro Fernandez Larranaga

Santiago, Chile

December 2014

PRIMARY AUTHOR

Teodoro Fernández Larrañaga

CONTRIBUTING AUTHOR

Sebastián Hernández Silva (Significantly responsible for design) Danilo Lagos Serrano (Collaborator in design process) Pablo Alfaro Vial (Collaborator in design process) Cristián Delporte Vicuña (Structural Engineer) Pascal Chautard (Lighting designer) Gustavo Concha (HVAC Engineering) Mauricio Camus (Electrical Engineering)

AUTHOR

Ricardo Agustín Toro Tassara

PHOTOGRAPHER

Nicolás Saieh Rodrigo Opazo

OBJECTIVE

The project replaces old buildings in the local area "O'Higgins Park and Equestrian Club", welcoming the proposed parameters of current legislation, preserving volumetric and morphological aspects of what exists in order to recover the boulevard condition of Av. Beauchef as a link to O'Higgins Park. The project for the new ONEMI headquarters poses a contemporary and flexible public building on a volume that recreates the old existing factory, maintains the predominance of full over void on a permeable volume that transfers the park, and the notion of modern public space, to the interior of the block, by means of the entrance portico on the first floor between the structures that bear the building over seismic insulators. In this project we have sought to formalize the building through the expression of the support structure which is sized, composed and designed so that it assumes the plastic, symbolic and identity values of the building itself.

CONTEXT

The architectural competition for the Emergencies Bureau required us to provide part of the building with seismic isolators, we intend to use them generating an open porch for users. The seismic isolators as technical elements are transformed into compositional and symbolic elements of the building. The first floor porch is designed as a significant element of the project and main idea achieving a functional, spatial and symbolic organization, to make a technical device, developed to meet the demands of a seismic country like Chile, into a structural and architectural element, which defines the identity of the building. This is accomplished by reversing their usual location, which when placed under the underpass involve the emergence of a large space under the building, and by putting them on the underground this space is gained for the use of the project. The support structure on the insulators is arranged in a grid of 12.60 x 8.10, defining an organization of three parallel bays of 6.30 m wide with pillars every 4.05 m. The office building has a plan of 36 x 19 m and the emergency building has a plan of 32 x19 m, both on two floors served by an independent core with stairs and lifts to ensure the independent operation of the buildings.

PERFORMANCE

The project has created a new landmark in the city, that is both visible and recognizable, maintaining a friendly neighbourhood relationship.