2018

MCHAP

NASP Headquarters

Dal Plan Arquitetos

São Paulo, Brazil

August 2017

PRIMARY AUTHOR

Renato Dal Pian Lilian Dal Pian

CONTRIBUTING AUTHOR

Carolina de Barros Freire (Coordinator Architect) Modus Engenharia (Structural Engineering) Tesis Engenharia (MEP Engineering) TR Thermica (Air Conditioning Engineering) Franco Associados (Lighting Design) Sérgio Santana Paisagismo (Landscape Architecture)

AUTHOR

Emerson José Rapaci

PHOTOGRAPHER

Nelson Kon Pedro Nakata Mascaro

OBJECTIVE

Respecting the natural conditions of the site, the building was thought of as a transparent and highly permeable Horizontal Tower, approximately 100 meters long. Like a "floating" volume amid the exuberant vegetation, it receives the main flows of pedestrians through walkways that pass through the top of the trees. Gardens, green areas and reflecting pools appear as incisions and elements that invade its built mass and balance its volumetry. Comprising six floors (ground floor, three standard stories and two lower floors), its internal spaces are articulated around an Integrating Void, which crosses all floors. Internal gardens and circulation areas are also facing the void. Panoramic lifts and a set of stairs cross the space and reinforce the prerogative of an extroverted building that exposes the flow and movement of users. A wide Unifying Cover, consisting of horizontal glazed frames and metallic perforated louvers, filters the natural light. Following eco-efficiency’s principles, the east and west glazed facades are protected by a laminated glass louver system fixed in metallic frames. Metal louvers implanted on the north and south faces decrease the indoor insolation. Furthermore, the green roof aims to intensify the building’s thermal isolation. Offering unconventional, dynamic, fluid and extroverted work spaces, the NASP architecture seeks to externalize the principles that underlie, govern and drive the company's actions - sustainability, innovation, transparency and social-environmental commitment.

CONTEXT

In 2011, Natura, a Brazilian multinational company of cosmetics and beauty products, promoted an architectural competition on invitation to its new administrative headquarters in São Paulo, Brazil. The project chosen among nine participating teams is located on the borders of Via Anhanguera, one kilometer from Marginal Tietê. Built next to the company's Distribution Center, it occupies a plot with dense vegetation of approximately 112,000 square meters. With an area of 29,700 sqm, its program includes corporate spaces for 1,600 employees, as well as support areas, services and utilities, a new entrance and one heliport. The urban parameters for the area, which limited the building to a maximum height of 15.00 meters from the main access level, led us to conceive an architecture with a marked horizontal volumetry. Due to the natural profile of the terrain, which presents a drop of approximately 10.00 meters between the project's access level and the existing Distribution Center, the new Headquarters building’s raised ground floor coincides with the social entrance level, which acts as a connection between two vertically divided zones: the three upper floors and the three lower floors. The first zone concentrates the main corporate core, while in the second zone there are spaces with varied program: auditorium, restaurant and rest areas.

PERFORMANCE