2014

MCHAP

Fazenda Boa Vista

Isay Weinfeld

Porto Feliz, Brazil

December 2012

PRIMARY AUTHOR

Isay Weinfeld

CONTRIBUTING AUTHOR

Domingos Pascali / Isay Weinfeld (Collaborator Architect) Marcelo Alvarenga / Isay Weinfeld (Collaborator Architect) Monica Cappa Santoni / Isay Weinfeld (Architect) Wellington Diogo / Isay Weinfeld (Architect) Juliana Garcia / Isay Weinfeld (Architect) Juliana Scalizi / Isay Weinfeld (Architect) Sebastian Murr / Isay Weinfeld (Architect) Katherina Ortner / Isay Weinfeld (Architect) Adriana Aun / Isay Weinfeld (Architect) Guilherme Leme / Isay Weinfeld (Architect) Carolina Miranda / Isay Weinfeld (Architect) Eduardo Duprat / Benedictis Engenharia (Structural Engineer) Douglas Cury / Grau Engenharia (Electrical and Plumbing Engineer) Maria João d'Orey / Maria João Paisagismo (Landscape Designer)

AUTHOR

José Auriemo Neto / JHSF Group Rogerio Fasano / Fasano Group

PHOTOGRAPHER

Fernando Guerra

OBJECTIVE

The detailed study of the program led us to resort to scattering the units making up the complex, a solution intended at preventing the erection of massive buildings that might have excessively interfered with the landscape. We chose to set up each facility at a different site, according to use, topography and surroundings, and to make them all low-rise and isolated. With its structure of pronounced horizontality, the Fasano Hotel marks one of the focal points of the property. Placed at on one of the highest spots of the land, it overlooks one of the lakes and the sunset, and features 39 guestrooms altogether: 26 standard rooms, 11 duplex suites, 1 duplex two-bedroom suite and 1 accessible room. It also features a restaurant, a bar, a snooker bar and an outdoors swimming pool. The Equestrian Center Club stands discreetly on a slight slope overlooking the competition track. A rectangular concrete slab – which after a large amoeba-shaped cutout to give space to the trees, became a marquee – lies on numerous stilts, and shelters wide open lounging areas along with enclosed volumes housing restrooms, restaurant and kitchen. At the Golf Clubhouse, on the ground floor, a grill-structure houses all entertaining areas, surrounded by cascading wooden decked platforms serving to the contemplation of the golf course. The lower floor, solid and semi-subterranean, features one opening only, the player’s access to the locker rooms, straight from the course.

CONTEXT

The client brief stated that Fazenda Boa Vista, set in an idyllic rolling landscape boasting extensive woods and punctuated with numerous lakes, should soon become a favourite getaway destination for many. Conveniently located at just about 100km away from São Paulo - a city counting almost 19 million people in the metropolitan area -, it would feature all first-class amenities and services found in the city, only with the relaxed feel of the countryside. We were commissioned the design of several facilities in this 750-hectare hospitality complex, including a Fasano Hotel, 45 private villas (Vilas Fasano) catered by the hotel, a golf clubhouse, a spa and an equestrian center (club and stables).

PERFORMANCE

The development seems to have indeed become a favourite getaway destination for many people living in chaotic Sao Paulo. The idea of finding tranquility at such a close distance from the city, and still being able to indulge in first-class services turned out very convenient and attractive. To experience all the development offers, one can buy a plot in the property and build a “tailor-made” house, buy one of the villas available (Villas Fasano, for example), or simply check-in at the Fasano Hotel. The 45 Villas Fasano units are set side-by-side along two parallel axes and open onto a large shared garden. The slightly irregular alignment of the houses - they lie sometimes ahead, sometimes more remote – and the absence of fences provide great lightness to the ensemble. The Spa is a low-rise construction whose build-out follows the land contours and the boundaries of the adjacent woodland. Internally, it unfolds in a succession of spaces with different sizes, lighting intensities and textures – everything always white. Walls defining each room extend lengthwise from end to end of the building, and jut out from the roof as vertical blades giving a clue about the internal layout, but not at all of what really goes on inside, as the building is completely blind to whoever approaches it, only opening onto small enclosed patios or the adjacent woodland. Having entertaining facilities spread over the complex did turn out great also for making people stroll and bike all around, naturally favouring encounters and encouraging life outdoors.