2014

MCHAP

Classroom Building Inca Roca Ricardo Palma University

Juvenal Baracco, Enrique Bonilla Di Tolla

Santiago de Surco, Peru

July 2012

PRIMARY AUTHOR

Juvenal Baracco Enrique Bonilla Di Tolla

CONTRIBUTING AUTHOR

Iván Izquierdo (engenier)

AUTHOR

Ivan Rodríguez

PHOTOGRAPHER

Juvenal Baracco

OBJECTIVE

The custom called for 100 frontal classroom of 40 students each for the use according to Variabyyles needs, designers saw the opportunity to include common facilities like cafes, Bank etc, the proposal is to create a long, thin building of four floors of classrooms occupying the central longitudinal central axis of the campus rises two floors functioning as a covered promenade that links to all the edificios-facultades, rethinking structure micro urban campus with a fluid space that convene the academic society to the creative meeting. For this has been raised ride half a level on the ground underneath the common facilities so that users are moving to dominate the field with clean side perspectives. There are two types of vertical circulations of exhaust that are joint with the existing volumes and the horizontal steps which designed a topography friendly to pedestrians or ramps bridges across the vacuum determine areas to partial scales in a path created by a mixed Colonnade with a gentle undulation that controls the perspective. Orientation classes had to protect from the Sun, on the West façade with a horizontal lattice that provides a shadow surface warships on the movement of access to classrooms by way of mesh that treated of uniformly wears a face monumental that adjusts the scale of the administrative Tower, in the face of this classrooms required total blackout so it is opted for mechanical brisse soleil which were painted with bright colours to the scale of the neighboring courtyards.

CONTEXT

The Ricardo Palma University is located in Lima, capital of Peru, city located in an oasis in the desert that constitutes the coastal country, desert edge covered permanent fog where it never rains in an atmosphere of high humidity and very dusty. Temperatures vary very little between the day and night and throughout the year by which the stations are fuzzy, and the Visual short and poorly. It occupies a 6Ha campus in the southern area of the city at the intersection of a thoroughfare and the South Pan-American motorway, on the edge of the Andean foothills of the Valley of the Rio Rimac. The Campus is comprised of buildings separated by peers which are the faculties in concrete and brick built in the 1980s, and equal in this area and a tower of services in concrete in the 90.en the West face, despite the standardization of buildings built before, the campus is confusing and disjointed by loose buildingsthe gardening thing can not hide. The University offers 17 races in 8 faculties 15000 students with 1000 teachers and have an important Faculty of Architecture. In recent years has created the Centre general´s studies for students newly admitted and a school of specialization not for employees that has created a significant demand of non-specialized classrooms outside which are in use in the current faculties.

PERFORMANCE

Currently only complete the first stage which are 4 of the 7 modules comprising all building totaling 60 104 total rooms, what hurts the large party General and joins only 50% of the schools, however the building is used intensively in several shifts 12 hours a day. And it is part of the imaginary student Was chosen to build it entirely of metal for several important reasons, the first is that it is a "dry" light structure so it points to the future, important subject for students of architecture, the second is that it helps the fluidity of the main pedestrian space by its greater slenderness and lightens the mass with a elevation of suspended metal screens and the use of light bridgesthe third poses a new challenge to builders lulled by the technology of reinforced concrete and forces them to higher standards of accuracy, and two unexpected; the purchase of the structure to the beginning of iron mean considerable savings and did not allow major changes for political reasons during construction. That extension is more than expected for reasons alien to the project or designers and more bureaucracy and external authorities, despite the fact that the building was screened in 2007-08 and only entered into use in 2012.