2016

MCHAP

Clareview Community Recreation Centre

Stephen R. Teeple

Edmonton, Canada

October 2014

PRIMARY AUTHOR

Stephen R. Teeple/Teeple Architecs Inc.

CONTRIBUTING AUTHOR

Brian Bengert/Architecture | Tkalcic Bengert (Principal - Architect of Record) Frank Cavaliere/Read Jones Christoffersen Consulting Engineers (Associate – Project Engineer (Structural)) Don Hall/Stantec Consulting (Senior Associate – Senior Civil Engineer) Bill Bartelds/Stantec Consulting (Principal (Mechanical)) James Furlong/Stantec Consulting (Senior Associate (LEED Consultant)) Michael Shewchuk/AECOM (Senior Electrical Engineer) Todd Busch/HFP Acoustical Consultants Corp (Acoustic Consultant) Mike Evans/Earthscape Consultants (Landscape Consultants) Paul Machibroda/P. Machibroda Engineering Ltd. (Geotechnical Engineer) Norm Lux/LCVM Consultants Inc. (Cost Consultant) Mike Roma/RC Strategies (Public Consultation Services) Wayne Quanson/PCL Construction (Constructability Consultant) Douglas Whiteaker/Water Technology Inc (Aquatic Specialist)

AUTHOR

City of Edmonton - Carol Belanger City Architect (Contact) Edmonton Public Library - Kevin Kramers, Director, Management Services – Facilities & Operations (Contact) Catholic Education Services - Rick Dombrowsky (Contact)

PHOTOGRAPHER

Scott Norsworthy Tom Arban

OBJECTIVE

The centre fronts a new ‘Park Drive’ that links the community to the existing Clareview LRT station Interior circulation paths, which sets up dramatic encounters with the diverse program within, all connecting to this urban link. Views into the centre, including the library, fitness centre, lobby and circulation spaces animate this link. The geometric form of the centre results from the pressure applied to it by the new exterior park spaces – three soccer fields, including one artificial turf field and five baseball diamonds. These were laid out first and then the recreation centre was squeezed between the outdoor spaces and Park Drive. This process pushed the turf field into the building, making it possible to watch soccer from the lobby, natatorium or library. In this manner, the outdoor program shapes the building just as the building forms spaces for these key activities. A reciprocal relationship is established.

CONTEXT

The impetus behind the project was to create a district recreation facility and new park serving the Clareview Community in suburban Edmonton. The City and the design team seized the opportunity to work with this large indoor and outdoor program to create a connective tissue that would help link this dis-jointed urban fabric to the existing Clareview LRT station. While it was almost impossible to walk to this station, the design creates strong indoor and outdoor links and enriches these connections with views to a myriad of activities within the structure, in the park and between the two.

PERFORMANCE

Circulation routes are organized to create a sequence of phenomenological encounters with the dynamics of sport. The track breaks through the gym and hovers over you as you enter; as the entrance lifts up to the lobby, you are dramatically cantilevered over the natatorium, the dynamic movement of soccer outside and basketball inside animate the lobby. The process repeats as each program asserts pressure on the other. Programs overlap – the Children’s Library cantilevers over the pools, you can read and watch your friends on the slide, the fitness centre pokes into the library – an enriched community experience results. Due largely to the experimental quality of its public spaces and urban connection, the facility is not only immensely popular with Clareview, but it has become an easily accessible destination city-wide. The facility acts to create a spatially connected environment – it connects the community to the LRT, indoor and outdoor activities and one activity to another within the centre. The suburb is reimagined as a connected environment.