2016

MCHAP

Civil Engineering School and CUR Auditorium - First Stage

Caballero - Fernandez, Arquitectos

Rosario, Argentina

March 2014

PRIMARY AUTHOR

Gerardo Caballero Maite Fernández

CONTRIBUTING AUTHOR

Orengo & Asociados (Structural engineers) Juan Carlos Arcángelo (MEPF Engineer) INELGE SRL (MEPF Engineer) Orlando Alloatti (Project Architect) Mario Antelo (Project Architect) Gerardo Bordi (Project Team) Ramón Herrera (Project Team) Mariana Suso (Project Team) Juan Fonseca (Project Team)

AUTHOR

Universidad Nacional de Rosario

PHOTOGRAPHER

Gustavo Frittegotto

OBJECTIVE

Stated by a 1999 competence, the purpose of the University was to give the School of Civil Engineering a building capable of accommodating different academic and institutional activities. The generous dimensions of the plot gave us the opportunity of designing a two-storey building, which thus allowed us to define a simple and flexible layout as well as to save circulation spaces. Therefore, the latter areas transcend their mere original use and turn into meeting areas inside the School. The research departments take a “shed” type section provided with natural light from the south and an industrial aspect and classrooms are east oriented, with clear view to the river. During 2005 the Development of the Executive Project was made. The major changes to the original project were the structural resolution of the laboratories, now covered by a folded concrete slab, and the replacement of the vertical brise-soleil in the main façade by a horizontal arrange of double-height windows which go along with the furniture of the classrooms.

CONTEXT

The project is located in the National University of Rosario Campus, occupying an empty rectangular plot next to the School of Architecture and the IMAE research building. Both neighbors are built in pre-cast concrete and give character to the site. Our proposal aimed to link the new School with the existing buildings at the University Campus, in such a way that it could be added to the ensemble in a natural way. In addition, the presence of seven magnificent trees stimulated the idea of arranging the new building around them, creating a green patio which offers recreation activities for both teachers and students. The L plan of the project interacts with the presence of the IMAE building, giving shape to an external square defined to the south by the future location of the auditorium.

PERFORMANCE

In 2011 the first stage construction began without the auditorium and part of the laboratories area. In 2014, 15 years after the competition, the building was finally opened. Nowadays, occupied by teachers and students, it shows vividly the different character of its spaces and their functions. The Laboratories and related departments having a factory ambient for research, where the “generation” of knowledge looks possible, the Classrooms as large flexible areas, and Circulation as a meeting space, a “public” area inside the building.