2016

MCHAP

Barroquinha Slope

Gustavo Cedroni

Salvador, Brazil

September 2015

PRIMARY AUTHOR

Gustavo Cedroni / Metro Arquitetos Martin Corullon / Metro Arquitetos

CONTRIBUTING AUTHOR

Ilana Bessler / IBAN FOTO (Partner)

AUTHOR

Simone Gallo / Banco Itau Unibanco

PHOTOGRAPHER

Ilana Bessler

OBJECTIVE

By creating a distinct topographic design, new paths with different speeds and open plateaus for permanency are created. In addition to the slope itself, now for pedestrian use only, the project integrates the square next to the cinema located at a higher-level plateau using these same principles. Despite its singular design the intervention accommodates itself in the existing urban space by alleviating the gradients of the slope and making use of materials historically found in the pavements of Salvador. Even though traditional materials like Portuguese tile and granite were chosen, the use of new technologies such as water jet cutting allowed for new possibilities such as rounded shapes, non-geometric designs and non-standardized finishing pieces.

CONTEXT

PERFORMANCE

With a total of 2500 square meters the whole area was equipped with benches, tables, bike racks, new lighting and landscaping which gave the entire complex not only the character of an efficient passageway and important landmark but also of a pleasant area to sojourn, contemplate the scenery and preserve the traditional leather market which for many years has been in this same place.